Piti

Şəkinin məşhur bu yeməyi, şəhərin işçi sinfi üçün, doyumlu olan quzu əti yeməyi kimi hazırlanmağa başlamışdır. İndi ölkə daxilində də məşhurdur, amma, buna baxmayaraq, ən orijinal piti qabı üçün mütləq Şəkiyə getməlisiniz. Noxud, şabalıd, zəfəran və yerli ədviyyatlar, yeməyə ləzzətlər qatır, lakin əsas element pitinin bişirildiyi və verildiyi saxsı qablarda olur.  Üstəlik, bu, əslində bir qabda iki yeməkdir: əvvəlcə bulyonu ayrı bir qaba töküb şorba kimi həzz alırsınız, sonra qalan hissəni əsas yemək kimi yeyirsiniz!

Digər bloq yazıları

Dolma

Dolma, ənənəvi olaraq müxtəlif ət və düyü dolğuları ilə doldurulub, üzüm yarpaqlarından hazırlanmış, otlar və ya qoz-fındıqla zənginləşdirilmiş bir yeməkdir.  Adı Azərbaycan dilində ‘doldurmaq’ mənasını verən ‘dolmaq’ felindən gəlir.  Tərkibi  bölgədən bölgəyə və ilin vaxtından asılı olaraq dəyişir.  Məsələn, yay vaxtı doldurulmuş badımcan və ya pomidor da dolma sayılır.

Çay

Azərbaycanda çay istilik və qonaqpərvərliyin sinonimidir. Ənənəyə əsasən, heç vaxt bir qonağa, evinizi, çay təklif etmədən tərk etməsinə icazə verməyin. Çay mərasimləri əsrlər boyu öz ayin və mərasimlərini əhatə edən şəkildə inkişaf etmişdir. Çayımızı "armudu" adlanan armud şəklindəki xüsusi bir stəkanda, tez-tez limon, şəkər, bal, cem, qoz-fındıq və şirniyyatlarla birlikdə veririk.  Ən məşhur olan qara çaydır.

Şəkərbura

Şəkərbura

Şəkərbura qarşısıalınmaz dərəcədə olan şirin bir xəmir yeməyidir.  Xüsusi balaca maşa istifadə edərək zərif xarici naxışlarla yarım aya bənzər formada işlənir. İçərisi üyüdülmüş badam, fındıq, qoz və şəkərlə doludur. Ən dadlı şəkərbura o qədər yumşaq olmalıdır ki, ağızda dərhal ərisin! Şəkərbura da “paxlava” kimi, çox sevilən, Novruz bayramının simvolik şirniyyatlarından biridir. Bu müddətdə ailə və dostlar onları birlikdə bişirmək üçün güclərini birləşdirirlər.


Şah plov

Daha çox toylarda və ya xüsusi günlərdə verilən şah plovu ‘plovların kralı’ adlandırırlar və ən çox qovurma - bişmiş ət, qoz-fındıq, quru meyvə və otlar ilə verirlər.  Şah plov həm ləzzətli bir yeməkdir, həm də unudulmaz bir daddır.  Yağlı lavaş çörəyi örtüyü ilə bir-birinə yapışdırılan plovu kəsdikdən sonra, düyü və digər məhsulların heyrətləndirici ətri sizə qalıcı bir təəssürat bəxş edəcəkdir.