Şah plov

Daha çox toylarda və ya xüsusi günlərdə verilən şah plovu ‘plovların kralı’ adlandırırlar və ən çox qovurma - bişmiş ət, qoz-fındıq, quru meyvə və otlar ilə verirlər.  Şah plov həm ləzzətli bir yeməkdir, həm də unudulmaz bir daddır.  Yağlı lavaş çörəyi örtüyü ilə bir-birinə yapışdırılan plovu kəsdikdən sonra, düyü və digər məhsulların heyrətləndirici ətri sizə qalıcı bir təəssürat bəxş edəcəkdir.

Digər bloq yazıları

Dolma

Dolma, ənənəvi olaraq müxtəlif ət və düyü dolğuları ilə doldurulub, üzüm yarpaqlarından hazırlanmış, otlar və ya qoz-fındıqla zənginləşdirilmiş bir yeməkdir.  Adı Azərbaycan dilində ‘doldurmaq’ mənasını verən ‘dolmaq’ felindən gəlir.  Tərkibi  bölgədən bölgəyə və ilin vaxtından asılı olaraq dəyişir.  Məsələn, yay vaxtı doldurulmuş badımcan və ya pomidor da dolma sayılır.

Çay

Azərbaycanda çay istilik və qonaqpərvərliyin sinonimidir. Ənənəyə əsasən, heç vaxt bir qonağa, evinizi, çay təklif etmədən tərk etməsinə icazə verməyin. Çay mərasimləri əsrlər boyu öz ayin və mərasimlərini əhatə edən şəkildə inkişaf etmişdir. Çayımızı "armudu" adlanan armud şəklindəki xüsusi bir stəkanda, tez-tez limon, şəkər, bal, cem, qoz-fındıq və şirniyyatlarla birlikdə veririk.  Ən məşhur olan qara çaydır.

Şəkərbura

Şəkərbura

Şəkərbura qarşısıalınmaz dərəcədə olan şirin bir xəmir yeməyidir.  Xüsusi balaca maşa istifadə edərək zərif xarici naxışlarla yarım aya bənzər formada işlənir. İçərisi üyüdülmüş badam, fındıq, qoz və şəkərlə doludur. Ən dadlı şəkərbura o qədər yumşaq olmalıdır ki, ağızda dərhal ərisin! Şəkərbura da “paxlava” kimi, çox sevilən, Novruz bayramının simvolik şirniyyatlarından biridir. Bu müddətdə ailə və dostlar onları birlikdə bişirmək üçün güclərini birləşdirirlər.


Ləvəngi

Ləvəngi

Məşhurluq baxımından ləvəngi Lənkəranın digər tanınmış yeməklərinin ən başında gəlir.  Üzüm, soğan və göyərti ilə birlikdə möhtəşəm bir qoz pastası ilə doldurulmuş ya toyuq, ya da balıq ilə hazırlanır.  Xəzər dənizinin yaxınlığını nəzərə alaraq, balıq ləvəngisi, Xəzər kütümü ilə edildikdə xüsusilə seçilir.  Daha da ləzzətli olması üçün ləvəngi ənənəvi təndir sobasında isti kömürlərin üstündə folqa ilə bişirilməlidir.