Arzuman küftəsi

Bu tamamilə bənzərsiz küftə yeməyi Naxçıvandan gəlir və ən təcrübəli səyyahları belə təəccübləndirəcək böyük ölçüsünə görə belə adlandırılmışdır: bu, Azərbaycan mətbəxindəki bütün küftə yeməklərindən ən böyüyü, ən ağır olanıdır və yalnız bir nəfər üçün çox böyükdür. Yemək qaynadılmış yumurta ilə doldurulmuş tam toyuqdan hazırlanır və nəhəng topa bükülmüş, xırdalanmış mal əti və yağlı qoyun ətinin qarışığı  ilə örtülür və qaynadılmış kartof ilə bişirilib, verilir.

Digər bloq yazıları

Dolma

Dolma, ənənəvi olaraq müxtəlif ət və düyü dolğuları ilə doldurulub, üzüm yarpaqlarından hazırlanmış, otlar və ya qoz-fındıqla zənginləşdirilmiş bir yeməkdir.  Adı Azərbaycan dilində ‘doldurmaq’ mənasını verən ‘dolmaq’ felindən gəlir.  Tərkibi  bölgədən bölgəyə və ilin vaxtından asılı olaraq dəyişir.  Məsələn, yay vaxtı doldurulmuş badımcan və ya pomidor da dolma sayılır.

Plov

Otlar, quru meyvələr, ət yaxud da balıq və digər yerli məhsullarla qarışdırılmış düyüdən hazırlanan plov heç vaxt cansıxıcı ola bilməyən bir yeməkdir!  Plovun müxtəlif növləri var və o hər hansı bir milli bayramda həmişə süfrədə olur.  Ən populyar növlərdən bəziləri "fişincan" (nar və qoz sousundakı çəkilmiş ət ilə), "şirin" (kişmiş və qurudulmuş ərik ilə) və yağlı lavaş çörəyi qatlarına bürünmüş "şah"dır.

Şəkərbura

Şəkərbura

Şəkərbura qarşısıalınmaz dərəcədə olan şirin bir xəmir yeməyidir.  Xüsusi balaca maşa istifadə edərək zərif xarici naxışlarla yarım aya bənzər formada işlənir. İçərisi üyüdülmüş badam, fındıq, qoz və şəkərlə doludur. Ən dadlı şəkərbura o qədər yumşaq olmalıdır ki, ağızda dərhal ərisin! Şəkərbura da “paxlava” kimi, çox sevilən, Novruz bayramının simvolik şirniyyatlarından biridir. Bu müddətdə ailə və dostlar onları birlikdə bişirmək üçün güclərini birləşdirirlər.


Arzuman küftəsi

Bu tamamilə bənzərsiz küftə yeməyi Naxçıvandan gəlir və ən təcrübəli səyyahları belə təəccübləndirəcək böyük ölçüsünə görə belə adlandırılmışdır: bu, Azərbaycan mətbəxindəki bütün küftə yeməklərindən ən böyüyü, ən ağır olanıdır və yalnız bir nəfər üçün çox böyükdür. Yemək qaynadılmış yumurta ilə doldurulmuş tam toyuqdan hazırlanır və nəhəng topa bükülmüş, xırdalanmış mal əti və yağlı qoyun ətinin qarışığı  ilə örtülür və qaynadılmış kartof ilə bişirilib, verilir.