Dolma

Dolma, ənənəvi olaraq müxtəlif ət və düyü dolğuları ilə doldurulub, üzüm yarpaqlarından hazırlanmış, otlar və ya qoz-fındıqla zənginləşdirilmiş bir yeməkdir. Adı Azərbaycan dilində ‘doldurmaq’ mənasını verən ‘dolmaq’ felindən gəlir. Tərkibi bölgədən bölgəyə və ilin vaxtından asılı olaraq dəyişir. Məsələn, yay vaxtı doldurulmuş badımcan və ya pomidor da dolma sayılır.

Digər bloq yazıları

Qutablar
Qutablar ət, ispanaq, pendir və ya balqabaq kimi fərqli dolğularla doldurulmuş və "sac" adlı dəmir diskdə bişirilən bir növ “pancake”dir. Bakıda və Abşeron bölgəsində qutablar az miqdarda əridilmiş kərə yağı ilə yağlanır, qatıq və narla verilir. Qutablara ayrıca olaraq sumaq da vurula bilər. Onları boru kimi büküb, əl ilə yeyirlər. Azərbaycanlılar tez-tez qutabları ayran - duz və otlarla qarışdırılmış soyuq bir qatıq içkisi ilə verirlər.

Paxlava
Dadına doyulmaz və ən ləzzətli xəmir xörəyimiz, məşhur paxlava: qoz-fındıq və ya püstə ilə doldurulmuş, bal və ya şərbət ilə örtülmüş xəmir təbəqələri. Ənənəvi olaraq Novruz tətilində "şəkərbura" və "şorqoğal" ilə birlikdə yeyilir, amma, eyni zamanda il boyu da ləzzətlə yeyilə bilər. Paxlava, alovu simvolizə edən bir almaz formasına malikdir və bölgədən bölgəyə fərqlənir. Şirniyyatları ilə məşhur olan iki şəhər - Şəki və Qubada paxlavanın regional dəyişikliklərini sınamağınızı tövsiyə edirik.

Çörək
Çörəyə qarşı olan dərin hörmətimiz, səmimi və ürəkdəndir: ona and içirik və heç vaxt çölə atmırıq. Ölkədə müxtəlif çörəklər bişirilir, ən məşhurları "təndir" və "lavaşdır". "Təndir" yumurta sarısı ilə yağlanaraq gil sobada bişirildiyi halda, "lavaş" gofret kimi incə olur və "sacda" bişirilir.

Arzuman küftəsi
Bu tamamilə bənzərsiz küftə yeməyi Naxçıvandan gəlir və ən təcrübəli səyyahları belə təəccübləndirəcək böyük ölçüsünə görə belə adlandırılmışdır: bu, Azərbaycan mətbəxindəki bütün küftə yeməklərindən ən böyüyü, ən ağır olanıdır və yalnız bir nəfər üçün çox böyükdür. Yemək qaynadılmış yumurta ilə doldurulmuş tam toyuqdan hazırlanır və nəhəng topa bükülmüş, xırdalanmış mal əti və yağlı qoyun ətinin qarışığı ilə örtülür və qaynadılmış kartof ilə bişirilib, verilir.